De opleiding

Wil jij graag met een paardentrailer op stap? Of wil jij tijdens de zomervakantie gaan kamperen met een caravan? Dan is het in veel situaties verplicht om een BE rijbewijs te hebben.

Aan de hand van de volgende voorbeelden kun je eenvoudig controleren welk rijbewijs vereist is voor de verschillende combinaties:

Dit mag je met rijbewijs B...
  • een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (ledig gewicht + laadvermogen);
  • een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (ledig gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Je hebt rijbewijs BE nodig als...
  • je een aanhanger wilt trekken van maximaal 3.500 kilo (ledig gewicht + laadvermogen);
  • je onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger wilt trekken van meer dan 3.500 kg (ledig gewicht + laadvermogen).

Let op: De regels voor rijbewijs BE zijn in 2013 veranderd. Heeft u het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor u andere regels. U mag iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het ledig gewicht + laadvermogen. Let wel op dat uw trekhaak het gewicht aan kan. Dit heet de maximale trekhaaklast. Die moet groter zijn dan wat de aanhanger met lading samen wegen. De maximale trekhaaklast staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto. Of op de website van de RDW bij de voertuiggegevens.

Leer in één dag met een aanhangwagen rijden.

Meld je aan voor deze opleiding
Aanmeldformulier

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.